Te domowe drożdżówki z serem to mistrzostwo świata. Idealne na śniadanie, do szkoły i do pracy
Domowe drożdżówki to zawsze dobry pomysł. Już samo ich pieczenie jest przyjemne, bo choć ciasto drożdżowe potrzebuje czasu na wyrośnięcie, to dom wypełnia się niesamowitym zapachem. Tym bardziej że sekretnym dodatkiem do tych słodkich bułeczek jest skórka cytrynowa, która dodaje im wyjątkowego smaku i aromatu.
Jak zrobić cytrynowe drożdżówki z serem
Ciasto drożdżowe warto dobrze wyrobić. Można to zrobić ręcznie, ale jeśli masz możliwość skorzystania z robota z hakiem do wyrabiania, to można powiedzieć, że ciasto zrobi się samo. Masę serową można zrobić ze zwykłego twarogu (jak w przepisie), ale można też wykorzystać ser z wiaderka. Wówczas jednak masa może wyjść nieco rzadsza.
Dodatek sporej ilości aromatycznej skórki otartej z cytryny (sama żółta część) sprawi, że gotowe drożdżówki będą wyjątkowo automatyczne i smaczne. Jeśli bardzo lubisz cytrynowe smaki, możesz też odrobinę skórki dodać do masy serowej.
Przepis: Cytrynowe drożdżówki z serem
Słodkie bułeczki na drożdżach.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
na masę serową:
- 400 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g masła
- 40 g cukru
dodatkowo:
- 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka
Sposób przygotowania
- Robienie zaczynuMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej resztę mąki i rozpuść i przestudź masło.
- Robienie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło, skórkę cytrynową i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wówczas na wyrabianie poświęć ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Robienie masy serowejSer przepuść przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mielenia. Dodaj żółtka, cukier, wanilię i wymieszaj wszystko.
- Robienie kruszonkiSkładniki na kruszonkę wymieszaj i odstaw do lodówki.
- Pieczenie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułeczce i wypełnij masą serową. Przykryj drożdżówki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp wszystko kruszonką. Piecz 25 minut.
Gotowe drożdżówki można oprószyć cukrem pudrem, ale też polać lukrem zrobionym z soku cytryny i cukru pudru (wystarczy wymieszać łyżkę cytryny z kilkoma łyżkami cukru pudru).
Różne pomysły na kruszonkę do drożdżówek
Najlepsze drożdżówki to drożdżówki z kruszonką. Jeśli też tak uważasz, to warto zapamiętać jedną prostą zasadę dotyczącą proporcji kruszonki, a zawsze wyjdzie idealna: to 2:1:1 (odpowiednio: mąka, masło, cukier). Znając tę zasadę, możesz wyliczyć składniki kruszonki. To może być np. 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła (lub jak w naszym przepisie na drożdżówki). Do kruszonki można wykorzystać także cukier brązowy, cukier waniliowy albo dodać mąkę migdałową. Możesz dodać także skórkę otartą z cytrusów. Jeśli kruszonki wyjdzie za dużo, możesz ją zamrozić i wykorzystać następnym razem.